Itt talál minket: Románia, Hargita m., Parajd, Király u. 386/A

Sóvidék látnivalói

Parajd, Hargita megye nyugati részén fekszik a Kis-Küküllő völgyében, a Görgényi havasok lábánál, a Parajdi - medencében tengerszint felett 580 m magasságban. A hozzá legközelebb eső városok Szováta (6 km) és Székelyudvarhely (36 km).
Olyan helyekre lehet ellátogatni, melyek nem csak ország szinten, de világ szinten is ismertek, mint például Korond (13 km), ahol a fazakas mesterség egyes munkafázisai nyomon követhetőek egészen a kész termékek árusításáig, ami valóságos kiállításként valósul meg faluszerte. Egy másik állomást képezhet Farkaslaka (25 km) Tamási Áron szülőházával, Székelyudvarhely (36 km) Orbán Balázs síremlékével, Csikszereda (100 km) környező katolikus falvaival, Tusnádfürdő (120 km) borvízforrásaival, a Szent Anna-tó (155 km) a vulkáni kráterben. Másik irányt választva eljuthatnak Gyergyóba (50 km), a Gyilkos-tóhoz (80 km), a Békási-szorosba, Borszéken keresztül érkezve vissza Parajdra. Érdemes ellátogatni Szovátára (8 km); Bözödre (30 km), az elsüllyedt faluba; Kőrispatakra (40 km) a szalmakalap-múzeumba; Vármezőbe (30 km) a halastóhoz; a Bucsin-tetőre (22 km) vagy Segesvárra (75 km).
Parajd, mely a hozzá tartozó falucskákkal együtt 7250 lelket számlál, a Görgényi-havasok és a Siklódi-plató által határolt. A táj elragadó szépsége, a fehéren fénylő sósziklák, az égbe nyúló fenyvesek, a sebes pisztrángos hegyi patakok, a Sóhegy gyomrának csalogató tárnái, a gyógyító forrásvizek és a székely legendák varázslatos élményt nyújtanak az ideérkezőknek. Hagyományokra büszke emberek e község lakói: ma is rendszeresen lekerül vállfáról a népviselet, bálokat tartanak, falumúzeumot rendeztek be a Petőfi Sándor művelődési házban, farsangtemetést a közeli Alsósófalván, nemzetközi tánctábort a közeli Felsősófalván…
A község gazdasági - turisztikai fejlődésének egyik legfontosabb eleme, a természet által biztosított parajdi sótelep amely Európa egyik legnagyobb sótartaléka. A sótömzs 1,2 x 1,4 km átmérőjű, 2700 méter mélyen gyökerezik.

Hagyományőrző rendezvények :
- Szeptember utolsó hétvégéjén minden esztendőben megrendezik Parajdon a Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivált, mely akkora visszhangra lelt, hogy immár szűkös a művelődési ház előtti tér. Az ország első gasztronómia fesztiválját először 1995-ben szervezték meg itt, 1998-tól minden esztendőben sort kerítenek a gasztronómiai megmérettetésre, hol a töltött káposzta legkisebb, legnagyobb, legeredetibb, legfinomabb, s még ki tudja hányféle legét díjazza a szakavatott zsűri.
- A népszokások szigorú őre a szomszédos Alsósófalva; ide járnak messzi földről, akik farsangi mókázást, hamvazószerdai farsangtemetést vagy húsvét másodnapi hajnalozást akarnak látni, de ide tér be az is, aki pünkösdi, szüreti bálba, fonóba kívánkozik.
- Székelyföldi Nemzetközi Néptánc Tábor, Felsősófalva, minden év július harmadik hétvégéjén kerül megszevezésre Felsősófalván a nagy népszerűségnek örvendő nemzetközi tánctábor.
- Érdekes népszokás él még Parajdon, és a két Sófalván, a Hesspávázás. Pünkösd másodnapján népviseletben öltözött gyerekek járják be a falut. Választanak maguk közül egy királyt, egy királynét, egy királyleányt és nyoszolyólányokat, a többiek pedig a zászlóvivők, a "ludak". “Hess páva, hess páva, királyné pávája” – éneklik-játsszák, a felnőttek pedig aprópénzzel, édességgel hálálkodnak az előadásért.
- 2018-tól indul a Mária úti pünkösdi zarándoklat Parajdról (5 napos). A szakasz a következő településeken halad majd át: Siklód, Etéd, Farkaslaka, Oroszhegy, Zetelaka, Máréfalva, Kápolnás, Szentegyháza, Csíksomlyó.

 

Quadjaink, ATV-k

Lépj kapcsolatba velünk!

 

Postacímünk:

537060
Parajd, Király utca,
Hargita megye, Románia

 

Telefonszámunk:

+40740000380

 

Emailcímünk: zsoltgergely82@yahoo.com

 

Közösségi oldalunk

www.facebook.com

Youtube csatornánk

www.youtube.com

Free Joomla! templates by AgeThemes